VERSLAG : EXPOSITIE BEATLES FOTO’S VAN ROBERT WHITAKER IN MUSEUM RIJSWIJK

Webmaster Expositie / Tentoonstelling recensies, Nieuws

In het historische pand van Museum Rijswijk vond donderdag 5 oktober de opening plaats van een bijzondere expositie. Daar is de komende maanden namelijk een selectie van ruim zestig foto’s van de beroemde Engelse fotograaf Robert Whitaker (1939-2011) te bekijken die hij in de jaren zestig van de vorige eeuw van The Beatles maakte.

Conservator Arjan Kwakernaak gaf een korte toelichting waarbij hij benadrukte dat de tentoonstelling mogelijk was gemaakt door medewerking van de aanwezige familieleden van de fotograaf. Daarna introduceerde hij de Britse ambassadeur Peter Wilson die met een korte toespraak, waarin hij zijn waardering voor The Beatles niet onder stoelen en banken stak, de officiële opening van de tentoonstelling verrichtte. Daarna konden alle genodigden de prachtige en unieke foto’s van dichtbij bekijken, daarbij muzikaal begeleid door singer/songwriter Yorick van Norden die een aantal bekende Beatles songs vertolkte.

Hoewel niet alle foto’s voor de echte Beatles fans onbekend zullen zijn, is de hier geëxposeerde selectie absoluut de moeite van het bekijken waard. Veel van de foto’s zijn niet eerder in ons land tentoongesteld. Zo zijn er ook enkele van de controversiële “butcher” foto’s te zien die gemaakt werden voor het album “Yesterday And Today” maar daar uiteindelijk niet voor werden gebruikt. Ook zullen fans foto’s herkennen die tijdens de opname van de videoclip van het nummer “Rain” in de tuinen van Chiswick House bij Londen zijn gemaakt. Heel bijzonder zijn verder drie ingelijste foto’s van The Beatles tussen het piepschuim. In het passe-partout van deze foto’s zijn stukken van het piepschuim verwerkt maar ook peuken van sigaretten die John, Paul, George en Ringo tijdens de foto sessie hebben gerookt.

Door zijn vriendschap met de vier Beatles was Robert Whitaker ook in staat om The Beatles backstage en op ongewone plaatsen te fotograferen maar ook om intieme familiemomenten van John en Cynthia Lennon met hun zoon Julian vast te leggen. Daarnaast heeft Whitaker een aantal van zijn hier getoonde foto’s bewerkt wat tot heel bijzondere effecten leidt.

De expositie is voor zowel Beatles fans als voor geïnteresseerden in creatieve fotografie absoluut de moeite waard en kan tot en met 21 januari 2018 worden bezocht. Museum Rijswijk is gevestigd aan de Herenstraat 67 in het oude centrum van Rijswijk en is van dinsdag tot en met zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur. De toegangsprijs is € 7,50 voor volwassenen terwijl senioren € 5,00 betalen. Bezoekers met een Museumkaart hebben gratis toegang. Zie ook www.museumrijswijk.nl

Paul van Riet