Verwacht: Traveling Wilburys 30th Anniversary Picture Disc

BFNL Nieuws

Op 2 november brengt Craft Recordings ter gelegenheid van de dertigste verjaardag van The Traveling Wilbury’s Vol. 1 een speciale 12 inch picture-disc heruitgave van dit album uit. De groep bestond uit Bob Dylan, George Harrison, Tom Petty, Jeff Lynne en Roy Orbison. De muziek van hun debuut in 1988 won verschillende Grammy’s en het album werd meerde malen platina.

In het persbericht staat:

“De ontstaansgeschiedenis van de Traveling Wilbury’s is een eenvoudig verhaal. Er waren gewoon vijf vrienden die samen kwamen in een thuisstudio om muziek te maken – behalve dan dat ze toevallig allemaal rock ‘n’ roll grootheden waren. Het begon in 1988, toen George Harrison en medeproducer Jeff Lynne samen een B-kant wilden opnemen van het album Cloud Nine van de voormalige Beatle. Om dit op stel en sprong te kunnen doen, maakten ze gebruik van de studio van hun vriend Bob Dylan. Uiteindelijk betrokken ze spontaan Tom Petty, Roy Orbison en uiteindelijk ook Dylan zelf bij het opnameproces. Het resultaat was het nummer Handle With Care, een gezamenlijk meesterwerk waarvan Harrison en consorten wisten dat het eigenlijk te goed was om als B-kant te eindigen.”

Ieder lid van de Wilbury’s nam een alias aan: Dylan was Lucky Wilbury, Harrison was Nelson Wilbury, Orbison was Lefty Wilbury, Lynne was Otis Wilbury en Petty werd Charlie T. Wilbury Jr.

The Traveling Wilbury’s Vol. 1 opent en sluit met twee grote hits, staat verder in het persbericht te lezen. Het eerder genoemde nummer Handle With Care is het openingsnummers van de plaat, terwijl End of the Line de afsluiter is. In het bericht valt verder te lezen dat:

“Daartussen ligt het swingende rocknummer Rattled, het ironische en dubbelzinnige Dity World, het nostalgisch klinkende Orbison nummer Not Alone Any More, het zuidelijke Last Night, het zonnige Margarita (waarop synthesizer, saxofoon en slide gitaar strijden om de hoofdrol) en meer nummers. De ‘once in a lifetime’ ervaring van deze geschiedenis schrijvende samenwerking werd tragisch genoeg onderschreven door de onverwachte dood van Orbison, slechts zes weken naar het verschijnen van het album.”

De jubileumuitgave verschijnt ruim een jaar na het overlijden van Tom Petty.

Op de A-kant staat het logo van de band gedrukt en op de B-kant prijkt een foto van de Wilbury’s, gemaakt door Alberto Tolot. Een die-cut hoes geeft zicht op de picture disc.

Tracklijst
A1. Handle With Care
A2. Dirty World
A3. Rattled
A4. Last Night
A5. Not Alone Any More

B1. Congratulations
B2. Heading for the Light
B3. Margarita
B4. Tweeter and the Monkey Man
B5. End of the Line

(Bron: bestclassicbands.com)

(Vert: Laura Alblas)