Vijftig jaar na het filmen van The Beatles in India brengt Paul Saltzman een film uit over deze ontmoeting

BFNLNieuws

‘Meeting The Beatles in India’ kijkt terug op de ontmoeting van de Canadese filmer met de bandleden.

In 1968 reisde de jonge Canadees Paul Saltzman naar de ashram van de Maharishi Mahesh Yogi in Rishikesh om ‘een pas gebroken hart te helen tijdens een zoektocht naar inzicht en onderricht’, maar toen hij daar aankwa, hoorde hij dat het was gesloten omdat The Beatles er waren. Een werknemer bij de ashram gaf Saltzman onderdak in een hut bij de hoofdingang. Toen hij na acht dagen naar binnen mocht, bracht hij een week mediterend door, ontmoette hij The Beatles en maakte hij foto’s met zijn Pentax-camera.

Nu, vijf decennia na die ontmoeting, heeft Saltzman een film gemaakt over de tijd die hij met het geniale viertal doorbracht. De documentaire heet Meeting The Beatles in India en verhaalt de spirituele reis van Saltzman naar Rishikesh en de week die hij doorbracht in het gezelschap van de beroemdste musici ter wereld. In de film keert Saltzman (die in de tussentijd diverse bekroonde documentaires heeft geregisseerd) terug naar de ashram met Mark Lewisohn, die wordt beschouwd als de toonaangevende autoriteit op het gebied van de Britse band.

De foto’s die Saltzman in Rishikesh maakte zijn in eerste instantie in 1968 gebruikt voor een artikel dat hij schreef voor een Canadees tijdschrift en verdwenen toen in een kartonnen doos, vertelt Saltzman in de film. In 2000 spoorde zijn dochter Devyani Saltzman de filmmaker aan de foto’s, waarvan er bijna 40 zijn met The Beatles erop, opnieuw te bekijken. In dat jaar gebruikte hij ze in een fotoboek. Er volgde een reeks tentoonstellingen, waarvan twee in India in 2018.

Saltzman probeert in zijn film antwoord te geven op een aantal vragen over The Beatles in India zoals: ‘Wat ervaarden die vier jonge musici uit Liverpool nu eigenlijk toen ze zo diep mediteerden hetgeen zo’n creatieve stortvloed tot gevolg had?’ Tijdens hun tijd in Rishikesh schreven The Beatles tussen de 30 en 48 nummers. In Saltzmans film zie je anekdotes over de repetities voor Ob-La-Di, Ob-La-Da en de Amerikaanse bezoeker die de inspiratie vormde voor Bungalow Bill. Beide nummers kwamen terecht op het Witte Album, dat in november 1968 uitkwam.

Tot de personen die in de 79-minuten lange documentaire te zien zijn, behoren George Harrisons voormalige vrouw Pattie Boyd en haar zus Jennie Boyd, die ook allebei in Rishikesh waren. De kracht van spirituele genezing en de transcendentale meditatie van de Mahesh Yogi trokken niet alleen Saltzman aan. De regisseur David Lynch is een van de meest bekende gelovers in transcendentale meditatie. Hij is ook in de film te zien en is een van de euitvoerende producers.

De documentaire kan worden gestreamd via de website www.gathr.com. Fragmenten van een interview met Saltzman.

(Bron: scroll.in)

(Vert: Liesbeth te Boekhorst)