Waarom iedereen fan van Paul McCartney zou moeten zijn

BFNL BFNL Columns, I look at the world

Let op: de volgende stelling kan een schokkende uitwerking hebben. Want dit geloof je misschien niet, maar het is toch echt zo. Er zijn namelijk mensen die niet weten wie Paul McCartney is.

Auw. Dat deed pijn, niet waar?

Want hoe kan het dat er mensen zijn die nog nooit gehoord hebben van Paul McCartney? Met Pauls staat van dienst, is het haast onmogelijk om geen idee te hebben wie hij is. Hij loopt inmiddels al (sinds vandaag, gefeliciteerd Paul!) 79 jaar over deze aardbol en heeft in die tijd een onuitwisbare indruk gemaakt met zijn muziek. Wat zeg ik? Hij heeft de wereld veranderd! Natuurlijk samen met John, George en Ringo, maar ook in zijn post-Beatlestijd zat Paul absoluut niet stil. Je zou haast moe worden als je alleen al denkt aan al die muziek die hij heeft gemaakt.

Muziek die trouwens net zo veelzijdig is als het Engelse weer. Alleen al met The Beatles maakte Paul een enorm omvangrijke verzameling soorten liedjes. Ik hoef je vast niet te vertellen dat er een wereld van verschil zit tussen Yesterday en Helter Skelter – en dat is nog maar het meest voor de hand liggende voorbeeld als we het over Pauls Beatlesnummers hebben. En het topje van de ijsberg. Want The Beatles brachten nog geen 10 jaar platen uit, terwijl Paul als soloartiest (en vooruit, een tijdje met Wings) al 50 jaar de meest waanzinnige muziek uit zijn mouw schudt!

En dan natuurlijk niet iedere keer min om meer hetzelfde deuntje. Nee, dat is niets voor Paul.

  • Dus maakt hij in zijn eentje hele solo-albums.
  • Schrijft hij filmmuziek.
  • Gooit hij het over een totaal andere boeg (ambient house!) als The Fireman.
  • Maakt hij net zo makkelijk discodeuntjes als tape loop-creaties als rock als kerstliedjes en natuurlijk zijn silly love songs.
  • Componeert hij – alsof het niets is – een compleet klassiek oratorium.

En dát is precies waarom iedereen fan van Paul McCartney zou moeten zijn!

Met zoveel verschillende soorten muziek, zit er voor iedereen wel wat tussen. Geen smoesjes dus om geen fan te zijn van Paul. Maar hoe zit het dan met de mensen die geen idee hebben over wie je het hebt als je vertelt hoe geweldig Paul McCartney is? Nou, daar heb ik ook over nagedacht en het antwoord is eigenlijk heel simpel. Met al die honderden (of zijn het er al duizenden?) liedjes die Paul geschreven heeft, is de kans groot dat iedereen er wel eentje kent. Al is het maar Yellow Submarine van het karaokeavondje in de kroeg. Dus dat je niet weet wie Paul McCartney is, bestaat niet.

En stiekem is gewoon iedereen fan.

– Laura Alblas –