Waarom Ringo Starr een lichtend voorbeeld is voor iedereen

BFNLBFNL Columns, I look at the world

Je ziet hem gemakkelijk over het hoofd. Hij is niet zo groot, zit weggestopt achter zijn drums en heeft de ‘pech’ om in één zin genoemd te worden met John Lennon en Paul McCartney. Tegen zulke grootheden is natuurlijk niemand opgewassen. Bovendien zijn zijn vocale kwaliteiten nou niet echt om over naar huis te schrijven, dus ik moet in alle eerlijkheid bekennen dat ik niet bepaald vaak naar zijn solo-albums luister. Maar toch is hij een held. Sterker nog, hij is een lichtend voorbeeld voor iedereen: Ringo Starr!

Ringo Starr die vandaag 81 jaar wordt. Hieperdepiep, gefeliciteerd!

Zoals we dat van hem gewend zijn, viert Ringo ook dit jaar zijn verjaardag met een wereldwijde oproep voor ‘peace and love’. Dat doet-ie al sinds 2008, toen een journalist hem vroeg wat hij voor zijn verjaardag wilde. Een mooie wens en eentje die hij er dus ingehouden heeft. Of wat zeg ik, ‘peace and love’ is een wens die Ringo tot zijn lijfspreuk heeft verheven.

Je kunt Ringo niet ergens zien zonder dat hij het bekende vredesteken maakt en ‘peace and love’ roept. Zo vaak, dat het af en toe net een beetje gekunsteld overkomt. Net je grappige oom die leuk uit de hoek probeert te komen, maar daar niet helemaal in slaagt. Maar waar je van die ‘grappige’ oom kromme tenen krijgt, is dat met Ringo natuurlijk niet het geval.

Nee, Ringo brengt zijn boodschap van vrede en liefde omdat hij hier oprecht in gelooft. Je kunt er cynisch over zijn. Alsof het helpt om overal maar een beetje ‘peace and love’ te roepen. Alsof mensen daar naar gaan luisteren. Omdat Ringo Starr het vraagt. Hoe vaak hij het ook zegt, dat zal niet het geval zijn.

Alhoewel…  Natuurlijk heeft Ringo’s boodschap wel nut! Want doen wij, trouwe fans, niet gewoon met hem mee? Iedere 7 juli om 12.00 uur ’s middags roepen wij ‘peace and love’. We delen het op social media. Het is niet alleen Ringo’s mantra, maar ook onze mantra. Omdat wij als Beatlesfans net als hij geloven in de boodschap van vrede en liefde.

Ringo inspireert ons. Niet alleen omdat hij een Beatle is, maar omdat hij probeert de wereld een klein beetje mooier te maken. En dat is waarom Ringo Starr een lichtend voorbeeld is voor iedereen.

Peace and love!

– Laura Alblas –