The Beatles – The Ballad of John & Yoko; “See How They Run”

BFNLBFNL Columns, van der Linde vertelt

Voor John is het Beatles’ repertoire af en toe ook een bron van inspiratie. Soms put hij uit Pauls teksten, soms citeert hij zichzelf en soms inspireert hij zijn muzikale partner. In I Am The Walrus (1967) zet hij het schoolvriendinnetje van zoontje Julian nogmaals op een voetstuk:

See how they fly like Lucy in the sky,
see how they run

Op hun volgende single Lady Madonna (1968) recyclen ze het laatste zinnetje. Lennon helpt Macca met de puntjes op de i, wat “see how they run” zou verklaren. Echter, de mannen kenden ongetwijfeld het traditionele wiegeliedje Three Blind Mice, waarin het zinnetje ook voor komt.

Toen de geremasterde witte dubbelaar (2018) uitkwam, vormde de oorspronkelijk ingesloten poster de inspiratiebron voor het oogverblindende clipje van Glass Onion (1968). De citatie-index voor deze song slaat op het eerste gehoor naar Paul uit, maar is uiteindelijk netjes over de drie componisten in The Beatles verdeeld. John hergebruikt vrijelijk herkenbare stukjes uit Lady Madonna (1968) The Fool on the Hill (1967) en Fixing a Hole (1967). Parallel daaraan brengt hij zijn Strawberry Fields Forever (1967) en I Am The Walrus (1967) in.

Well here’s another place you can go
Where everything flows

Bovenstaande tekstregels zouden ontleend zijn uit There’s a place (1963) en Within you without you (1967). Het lijkt wat vergezocht, maar zoals de heilige . . . euhm  . . . het orakel Cruijff ons al op het hart drukte: “Je gaat het pas zien als je het door hebt.” Zowel The Walrus als Glass Onion steken bewust de draak met iedereen die naar de diepere betekenis achter of verborgen boodschap in de Beatlesmuziek speurt. Anders dan Harrison, zet Lennon zich nergens af tegen Pauls groeiende invloed op hun band. George streed voor erkenning binnen het Fab4-collectief; John ging al zijn eigen weg, richting de uitgang.

Dat blijkt vooral uit The Ballad of John and Yoko (1969). Lennon en zijn nieuwe liefde draaien rondom het middelpunt van hun eigen universum. Hij is meer en meer geïnspireerd door de tijdlijn in hun private bubbel:

So from Paris to the Amsterdam Hilton
Talking in our beds for a week

Wij fans volgen hen als pelgrims, op zoek de Heilige Graal of tastbare relikwieën . Ik ben daar verre van immuun voor. Begin 2019 praatte ik me hun kamer van het Hilton hotel in. Kijk eens naar ons filmpje: The Beatles Pilgrimages (John and Yoko) in Amsterdam 2019 (with subtitles) – YouTube

Made a lightning trip to Vienna
Eating chocolate cake in a bag

Ik trof plaquette noch foto’s aan in het wonderschone Weense Hotel Sacher: The Beatles Pilgrimages (John and Yoko) visit Vienna 2018 (with subtitles) – YouTube . Dichterbij dan een Sachertorte in de Weense binnenstad kwam ik niet. Niet in een zak, maar een tafeltje . . . (wordt vervolgd).

Peter van der Linde, reacties: pvdltelefoon@live.nl

Belangrijkste bronnen:

redactie: † Jan Hendrik Breeuwer